Logg inn
 

Innlogging for registrerte brukere

Registrer ny bruker Glemt passord?
 
 
 
 
 

Hagetips

 

Vintergrønne favoritter

Vintergrønt er mer enn tuja og einer! Utvalget er stort, og med litt fantasi kan du skape fin variasjon i hagen også om vinteren.

Høsten er en fin tid for å se etter tomrom i hagen. Planlegg nå, og vær klar til å plante når våren kommer! Vintergrønne busker passer ikke bare inn i buskgrupper. Hvorfor ikke supplere staudebedet med noen alltidgrønne kvaster? Da vil det se fint og velstelt ut også når staudene forsvinner under jorden!

Utvalget av vintergrønt er stort. Det finnes en rekke sorter av både tuja, barlind og einer i ulike fargenyanser. Alltidgrønne Rododendron byr også på stor variasjon og er manges absolutte favoritt. Men utvalget er langt større enn dette!

Har du for eksempel hjultre i hagen? Og har du tenkt på at vinterglans og snøsløyfe faktisk er vintergrønne? Kombiner gjerne arter med ulik høyde og farge, så får du en variert og frodig hage hele året! Under finner du tips til noen fine vintergrønne arter som er godt egnet til å skape variasjon.


  • Skimmia

    Skimmia japonica

    Herdighetssone: H3. Planteavstand: 0,5 - 1 m. Høyde: 1 m. Japanskimmia har alltidgrønne, blanke blad og tett og fin vekst. De duftende, hvite blomstene kommer i mai-juni. Japanskimmia bør få et lunt og varmt voksested i jevnt fuktig jord.

     
  • Smalbladkalmia

    Kalmia angustifolia

    Herdighetssone: H4. Planteavstand: 0,5m . Høyde: 0,6 m. Smalbladkalmia er en lav, alltidgrønn busk som blomstrer med vakre, rosa halvskjermer i juli-august. Planten passer best i lave grupper med lyngplanter og alltidgrønne. Smalbladkalmia vil ha et lunt voksested i jevnt fuktig jord med noe lav pH.

     
  • Laurbærhegg

    Prunus laurocerasus

    Herdighetssone: H3. Planteavstand: 2 - 3 m. Høyde: inntil 2 m. Laurbærhegg har skinnende eviggrønne blad og gir fin variasjon i bedet eller i buskgrupper. Laurbærhegg må få kalkfri jord og gjerne et varmt og lunt voksested.

     
  • Kystkristtorn

    Ilex aquifolium

    Herdighetssone: H3. Planteavstand: 0,3 - 4 m. Høyde: 15 m. Kristtorn har alltidgrønne blad og skinnende røde bær som henger på mesteparten av vinteren. Dette er en svært dekorativ plante som passer godt i grupper av alltidgrønne. Kristtorn bør plantes i moldrik, godt drenert jord, gjerne i halvskygge. Kristtorn vokser sakte, men kan etter hvert bli 15 m høy. Dersom du ønsker å beholde planten som en liten busk bør du kutte noen greiner til jul; disse egner seg svært godt til pynt!

     
  • Europabuksbom

    Buxus sempervirens

    Herdighetssone: H4. Planteavstand: 0,5 - 2 m. Høyde: inntil 3 m. Hvis du ønsker formklipte busker i hagen er buksbom glimrende! For å få tette, fine busker må buksbom beskjæres. Dette bør gjøres i mars. Buksbom tåler noe skygge, men i norsk klima vil du likevel få finest planter om du gir de en plass i solen.

     
  • Snøsløyfe

    Iberis sempervirens

    Herdighetssone: H6. Planteavstand: 30 cm. Høyde: 20cm. Snøsløyfe danner tette, fine tuer og blomstrer rikelig i mai-juni. De smale bladene er vintergrønne, noe som gir arten stor prydverdi også utenom blomstringstiden. Snøsløyfe bør få et voksested i solen, og jorden bør være godt drenert. Ved barfrost bør du dekke planten med granbar eller liknende.

     
  • Vinterglans

    Pachysandra terminalis

    Herdighetssone: H6. Planteavstand: 0,4 m. Høyde: 0,3 m. Vinterglans er egentlig en liten busk, men de fleste tenker på den som en staude. Den har alltidgrønne blad, og den teppedannende voksemåten gjør dette til en svært god bunndekker på skyggefulle steder. Vinterglans bør plantes i næringsrik jord, men den vil ikke ha mye kalk. Du bør velge et voksested med skygge eller halvskygge ettersom planten får gule, stusselige blad ved mye sol. Vinterglans kan formeres både ved deling og skuddstiklinger.

     
  • Hjultre

    Trochodendron aralioides

    Herdighetssone: H4. Planteavstand: 3-4m . Høyde: inntil 5 m. Hjultre er ikke vanlig i norske hager, men ønsker du et eksotisk og vintergrønt innslag kan kanskje dette være noe. Hjultre har en buskaktig voksemåte, men kan også formes til et lite tre. Når du velger voksested bør du tenke på at hjultre trives best i lett skygge. Jorden bør være næringsrik og helst litt sur.

     
  • Kanadahemlokk 'Jeddeloh'

    Tsuga canadensis 'Jeddeloh'

    Herdighetssone: H5. Planteavstand: 1 - 2 m. Høyde: 0,6 m. Kanadahemlokk 'Jeddeloh' er en fin dvergbusk med flate, korte nåler. Busken har en tueaktig voksemåte og blir sjelden høyere enn 0,6 m. Dette er en nøysom og god kultivar som også tåler en god del skygge. Veksten blir tettest i full sol. Pass på å skjerme mot sterk vårsol!

     
  • Krypbuskfuru

    Pinus mugo ssp mugo

    Herdighetssone: H8. Planteavstand: 1 m. Høyde: 0,5-2 m. Krypbuskfuru har tett og fin vekst, og med riktig stell danner den etter hvert en flott, alltidgrønn tue som passer både i buskgrupper eller som bakgrunn for stauder og roser. Pass på at du kniper av årsskuddene omtrent på midten: dette sikrer tett vekst! Krypbuskfuru er hardfør, enkel å lykkes med og et godt valg til hagen. Den kan vokse de fleste steder, men det er en fordel om jorda er litt mager og tørr.

     
  • Klatrebeinved 'Emerald Gaiety'

    Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety'

    Herdighetssone: H3. Planteavstand: 0,5m. Høyde: 0,6-0,8m. Klatrebeinved er ikke, slik som navnet skulle tilsi, noen god klatrer, men snarere en fin markdekker. Kultivaren 'Emerald Gaiety' har alltidgrønne blad med hvit bladrand. Klatrebeinved trives både i sol og dyp skygge. Jorden bør være jevnt fuktig. Dette er en lettstelt busk som ikke krever noen form for beskjæring.

     
 
 

Har du glemt ditt passord?

Du vil motta en epost med dine brukerdetaljer etter du har fylt ut din registrerte epost.