Logg inn
 

Innlogging for registrerte brukere

Registrer ny bruker Glemt passord?
 
 
 
 
 

Hagetips

 

Sneglesikre planter?

Brunskogsneglen er dessverre blitt et kjent innslag i norske hager, men finnes det egentlig planter den ikke liker?
Flere og flere hageeiere får dessverre erfare at brunskogsneglen nærmest gjør reint bord i hagen og bare unntaksvis lar noe stå i fred. Enkelte hageeiere forteller at de har klippet i stykker så mye som 7000 snegler i løpet av sommermånedene, noe som kan ta motet fra selv den mest entusiastiske hobbygartner.
 
Mange gode råd prøves ut med vekslende hell: øl, nematoder, sneglegjerder, kaffegrut og mye, mye mer. Listen over gode råd er lang, men mye av det virker dessverre ikke særlig godt. Vi har derfor forsøkt å sette opp en liste over noen av de plantene sneglene ser ut til å la være i fred. Det kan selvsagt ikke gis noen garanti for at disse kommer til å være sneglefrie for all fremtid, men dette er noen av de plantene hageeiere rundt omkring i Norge har hatt gode erfaringer med så langt.
 

  • Høstormedrue

    Cimicifuga ramosa

    Høstormedrue er avhengig av en lang høst for å rekke og blomstre, men dette er ikke så nøye ettersom det er bladverket som har den største prydverdien. Dette er vakkert mørkerødt, og vil skape god variasjon i stauderabatten. Dette er en plante som også kan vokse alene ettersom den danner en stor, flott tue. Høstormedrue kan plantes både i sol og halvskygge, men jorden bør være relativt dyp og jevnt fuktig. H6.

     
  • Rosestorkenebb

    Geranium macrorrhizum

    Rosestorkenebb er en flott plante og en av de beste til å holde ugress unna. Den sprer seg kraftig, og bør derfor plantes et sted der den kan få lov til dette, for eksempel under busker og trær. Rosestorkenebb kan vokse de fleste steder; den tåler både sol og skygge og overlever fint i lengre tørkeperioder. H7.

     
  • Høstfloks

    Phlox paniculata-hybrider (Phlox x hortorum)

    Høstfloks ble en svært populær hageplante rundt begynnelsen av 1900-tallet, og mange spennende sorter kom på markedet. Høstfloks finnes i en rekke farger og lyser opp i hagen når mye annet begynner å se litt stusselig ut. Høstfloks bør få et voksested i sol eller halvskygge, og jorden bør være næringsrik og jevnt fuktig. H7.

     
  • Peoner

    paeonia

    Peoner finnes i mange varianter; felles for alle er at blomstene er store, iøynefallende og svært vakre (på bildet vises 'Rosea Plena'). Peoner vil helst stå i ro på vokseplassen sin, og plantene kan da bli svært gamle. Når du velger voksested bør du tenke på at peoner liker sol, og jorden må være næringsrik.

     
  • Purpursolhatt

    Echinacea purpurea

    Purpursolhatt blomstrer i juli-september og er et flott innslag i stauderabatten. Denne er rosa, men det finnes også sorter med hvite blomster eller sterkere rødfarge.. Purpursolhatt må få et voksested i solen og det er viktig at jorden er godt drenert! Rundt hvert 5.år bør du dele planten; våren er beste tidspunkt for dette. H5.

     
  • Grå kuletistel

    Echinops bannaticus

    Grå kuletistel blomstrer i juli-september og er en litt røff plante med kraftige, flikete blad og kulerunde blå blomster. Planten passer godt inn i stauderabatten der den vil skape variasjon, men er også godt egnet som frittstående. Grå kuletistel må få et voksested i solen, men tåler ellers de aller fleste jordtyper bare dreneringen er god! Planten klarer seg også godt gjennom tørre perioder. For å unngå at planten sprer seg for mye er det lurt å klippe vekk tørre blomsterstander. H6.

     
  • Fjellflokk

    Polemonium caeruleum

    Fjellflokk er en vakker staude med himmelblå blomster. Den finnes viltvoksende i Norge, men har også lange tradisjoner som hageplante. Fjellflokk vil trives både i sol og halvskygge. Jorden bør være godt drenert og helst kalkholdig. Pass på at den ikke får det for tørt tidlig på sommeren, da kan den være utsatt for meldugg. Fjellflokk er lett å formere, både med frø og stiklinger. H8.

     
  • Gravmyrt

    Vinca minor

    Gravmyrt er egentlig en dvergbusk, men de fleste tenker på den som en staude. Som bunndekkerplante er den svært god, men bare på steder der den kan få boltre seg fritt; den sprer seg nemlig svært villig! Gravmyrt får nydelige, blå blomster i mai-juni. Gravmyrt er enkel å lykkes med, og du får raskt flere planter. Pass på at du velger et skyggefullt voksested, bladene blir nemlig gule og ikke særlig pene i solen. Planten passer svært godt under busker; f.eks i et rododendronbed som alternativ til bark. H5.

     
  • Salvie

    Salvia

    Det finnes svært mange arter av salvie. De mest aktuelle som hageplanter er kanskje steppesalvie, kranssalvie og kryddersalvie. Disse tre har blomster i ulike lillanyanser passer godt inn i stauderabatter.

     
  • Daglilje

    Hemerocallis

    Mange ulike arter av daglilje er å få tak i, og de finnes i en rekke farger. Hver blomst varer bare en dag, men heldigvis kommer det stadig nye! Utenom blomstringstiden er de lange, smale bladene svært dekorative, og mange planter daglilje nettopp på grunn av det fine bladverket.

     
  • Spir

    Astilbe

    Astilbene pynter fint opp med luftige dusker når sommeren går mot slutten. Mange av artene tåler en god del skygge og generelt er astilbene enkle å lykkes med. Astilbe finnes i hvit og ulike rød-, lilla- og rosanyanser.

     
  • Nellik

    Dianthus

    Nellik kommer i ulike varianter; både buskaktige og teppedannende, og i flere ulike farger. Mange er svært hardføre og har vært brukt som hageplante i norske hager i århundrer.

     
  • Værhane

    Crocosmia

    Værhane finnes i ulike nyanser av gult, rødt og oransje. Dette er en knollvekst som vil ha det godt og varmt, og mange steder i landet er nok eneste muligheten for overvintring å grave opp knollene og lagre de i en kald kjeller. Skal den overvintre ute må den dekkes godt før vinteren! H2

     
  • Akeleie

    Aquilegia

    Det finnes flere arter av akeleie, både viltvoksende og mer foredlede arter. De viltvoksende akeleiene passer særlig inn i litt viltre hager der de kan få lov til å boltre seg fritt. Dette er robuste planter som kommer igjen år etter år.

     
 
 

Har du glemt ditt passord?

Du vil motta en epost med dine brukerdetaljer etter du har fylt ut din registrerte epost.