Logg inn
 

Innlogging for registrerte brukere

Registrer ny bruker Glemt passord?
 
 
 
 
 

Aktuelt

 

Slik lager du dine egne roser!

Stiklingsformering av roser er både enkelt og spennende! Ønsker du deg mange planter av samme type er det også langt rimeligere enn å gå til store innkjøp! Juni og juli er et godt tidspunkt for å sette i gang.

Slik gjør du:

Klipp av en ny og frisk grein. Ikke bruk greiner med meldugg eller soppsykdommer! Klipp greinen opp til stiklinger i passe størrelse; rundt 8-10 cm. For å vite hvor du skal klippe passer du på at den delen av stiklingen som skal ned i jorda kuttes rett under et bladpar; her roter den seg best. Fjern de nederste bladene. Delen som skal stikke opp kuttes rundt 1 cm over et blad med synlig knopp i bladhjørnet. Når du putter stiklingen i jorda skal bladet med knopp være rett over jordoverflaten.


Hvis du har mange stiklinger er det lurt å bruke en kasse; da har du god plass, og det blir lettere å passe på vanning og tildekking. Jorden bør være næringsfattig, lett og sandblandet. Det er lurt å vanne før du planter stiklingene.

Lag et hull med en pinne og sett stiklingen ned slik at bladet med knopp er rett over jordoverflaten. Press jorden godt sammen rundt stiklingen.

Dekk med hvit plast slik at det til enhver tid er høy luftfuktighet rundt stiklingene. Det er viktig at de ikke tørker! Stiklingene bør plasseres i halvskygge.

Etter ca 4-6 uker har stiklingene fått røtter, og du kan plante om i potter med god jord. Det kan være lurt å la de vokse seg litt store før du planter de ut i hagen; har du drivhus kan de med fordel få stå litt i dette.

Enkelte roser er lettere å lykkes med enn andre. Historiske roser kan anbefales, men her er det bare å prøve seg frem! 

 

Har du glemt ditt passord?

Du vil motta en epost med dine brukerdetaljer etter du har fylt ut din registrerte epost.